Christensen – Vi har fundet nogle småting

Porsche Penske Motorsport har langt fra haft en nem debutsæson med deres Porsche 963 racer, hvor det især har knebet med farten i FIA World Endurance Championship, mens det er blevet til sejre, og en mesterskabskamp helt til det sidste løb i IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Racing24-7.net har fået en snak med Michael Christensen debutsæsonen i Hypercar kategorien i FIA WEC.

I så ud til at finde noget fart midt på sæsonen. Var det en ændring i konceptet omkring bilens opsætning?

“Ja, det er det i sidste ende. Vi lærer bilen at kende, og så ændrer man i setup detaljer – filosofi. Det er noget at gøre med suspension (hjulophæng, red.), vi har arbejdet meget på. Det var noget at vi lærte op til Le Mans – på Le Mans – hvor vi også blev bedre. Og når man først har fået gennembrud i noget – ah, vi har fået fat i et eller andet – og så arbejder man videre. Det arbejder vi stadig videre på, og andre ting selvfølgelig. Det er det fede ved ræs, at der altid er et eller andet der kan gøre bedre. Vi startede bare på den forkerte side af sengen. Vi har fundet nogle småting, som har givet en form for sneboldseffekt, så den er nemmere at køre – hurtigere – mangler stadig noget, men vi er i den rigtige retning.”

Omkring selve hybriddelen, er holdet forholdsvis låst af reglementet, hvor der ifølge Christensen ikke kan udvikles så meget, omkring frigivelsen af den elektriske kraft i forhold til hestekræfterne fra forbrændingsmotoren. I Hypercar reglementet, må man ikke tilføre ekstra kraft fra hybriddelen, men når den slår til, skal der skrues ned for forbrændingsmotoren, uanset om det er LMDh eller LMH mesterskabet.

“Hvis der er nogen der kan det, så har de fundet et hul i reglementet. Der er en power curve som alle skal følge, så du kan ikke frigive mere power eller mindre på noget tidspunkt. Så der er ikke noget der. Vi prøver at gå så tæt på grænsen som muligt – det er klart. Der er de der power control, som bliver reguleret af drive shaft sensors (en sensor som måler, hvor meget moment og hestekræfter, at der bliver frigivet til hjulene hele tiden, red.), og af motoren. Men det er sådan nogle ting, at man prøver at gå så tæt på som muligt. Det er klart, at jo mere man kender bilen, kender motoren, jo mere man kører, jo mere kan vi komme tæt på den grænse. Så det har vi selvfølgelig optimeret alle vegne. Det er det her med, at du får en advarsel, og derefter en straf, så du skal ligge lige hvor man må. Det er så den data at de (FIA, red.), får ind hele tiden.”

Porsche Penske Motorsport #5
Photo: JJ Media

En ting, som man skal være meget opmærksom på, er også hvis banen er ujævn, da det kan give nogle små peaks i hestekræfterne, hvis hjulene spinner lidt hurtigere.

“Så det gælder om at have et godt management (af systemet, red.). Det er svært at vide, hvad alle de andre laver, men det er sådan nogle ting, at jo mere man kører, jo tættere kan man ligge der hvor man skal ligge. Der har formentlig også været en udvikling fra vores side – det er svært for mig som kører at mærke, fordi der er ikke rigtig nogen deployment (når hybrid systemet kobler til, red.), da det hele tiden er slået til, i vores bil i hvert fald. Når man udvikler sådan en bil, så er man hele tiden i gang med et eller andet. Der er små steps her og der, hele tiden. Så det er sjældent at du går fra en test til en anden, hvor du tænker – åh, nu er det en ny bil – det er virkelig sjældent. Men henover et år, er der en stor forskel. Så hvis vi kunne køre den bil, som man kørte for et år siden, i forhold til nu, så tror jeg at man ville sige – hold da op, for noget skidt – det er klart. Men når det er sådan nogle små skridt hele tiden, så er det svært at finde ud af, hvor meget forskellen er hele tiden. Men det er sådan at motorsport er – man skal være lidt bedre her og der, og finde de små ting. I sidste ende er det tiendedele, at man skal finde på racerbanen. Så det er bare, at blive ved med at finde de små ting, og så kan det være at vi kan ende oppe foran. Der tror jeg, når jeg kigger på de andre, Cadillac, Peugeot, Ferrari – nu må vi se hvordan vi er her – men jeg synes at vi har hentet på dem i forhold til Sebring. Eller det er ikke noget jeg synes – det har vi! Men de udvikler også, og det vigtigste er at man udvikler mere end de andre, eller finder nogle ting som er bedre end de andre.”

Porsche Penske Motorsport viste rigtig god fart på Fuji, hvor de førte den første halvdel af løbet med bil #6. Men der var allerede forbedringer at spore inden da.

“Jeg synes at første tegn var på Monza, hvor vi, hvis vi havde en bedre strategi end nogle af de andre, og vi kunne være deroppe og kæmpe lidt med, men henover tid, blev vi lidt spist. Men det var egentlig første gang, at – ah, vi kan egentlig godt være med her. Det var ikke nok, men det var første step. Og så Fuji, et step mere, hvor vi var med helt oppe foran. Men det er fedt at se den udvikling – men vi mangler lidt endnu.”

Gårsdagens FP1 var ikke så brugbar for holdet, da det kort tid inde i træningen blev sandstorm, med et dertilhørende Rødt Flag, da nogle reklameskilte blæste ned, efterfulgt af tordenvejr og kraftig regn.

“Det var godt, lige at komme ud at køre – mærke hvordan balancen er. Det var kun lige 5-6 omgange, og så var det ellers det. Det er det at vi kan bruge det til. Vi har ikke tidligere testet på banen med denne bil, så det er første gang. Men den virker til at være ok – men i forhold til hvad? Det må vi se.”

I aftenens FP2 satte den private Hertz Team JOTA #38 4. hurtigste tid, foran Porsche Penske Motorsport #6, mens Michael Christensen, Frederic Makowiecki, og Dane Cameron satte 9. hurtigste tid i Hypercar feltet.

I dag forsætter med FP3 klokken 10.00 dansk tid – og som kan følges gratis på YouTube, inden kvalifikationen køres klokken 14.15 dansk tid. Den kan følges live på FIAWEC.tv.

Relaterede nyheder